maandag 12 december 2011

Nagels lakken, zo doe ík dat!

Klanten vragen mij vaak hoe lang nagellak op mijn handen blijft zitten. Als ik dan antwoord een kleine week en soms wel anderhalve week, dan kijken ze mij verbaasd aan. Zonder uitzondering krijg ik dan te horen dat bij hen nagellak al vaak na 1 of 2 dagen begint te bladderen (oftewel chippen). Afgelopen week kreeg ik ook van 2 pedicures de vraag (via mijn befaamde twitter-account PedicureENZO ;-)) hoe ik mijn nagels lak. Daarom vandaag dit artikel voor jullie, waarin ik zo nauwkeurig mogelijk zal uitleggen hoe ík het doe. Alles heeft te maken met een goede voorbereiding van de nagels en een goede afwerking van het geheel.

Laten we beginnen bij het begin, het vijlen van de nagels.
Je nagels zijn opgebouwd uit verschillende laagjes. Als je je nagels knipt, of vijlt met een te grove vijl (zoals een houten of metalen vijltje), dan gaat de nagel 'open' staan, d.w.z. dat de laagjes van elkaar komen en evt. vocht de nagel in kan trekken waardoor de nagel kan splijten. Investeer daarom in een goede glasvijl, die je leven lang meegaat. Je ziet hiet een professionele lange glasvijl van het merk Magnetic, maar voor de niet-professionals onder jullie, er zijn goede glasvijlen te koop van de merken OPI, KOH of Herome. Een goede glasvijl kost ongeveer 25 euro, maar die gaat dan wel, zoals gezegd, je leven lang mee. Het voordeel van een glasvijl is verder dat je hem gewoon af kunt wassen, en de professionals kunnen hem daarna nog desinfecteren in 70% alcohol.
Er zijn een aantal regels voor het werken met de glasvijl:
1. Gebruik de gehele lengte van de vijl. Ik zou adviseren om een lange/grote glasvijl aan te schaffen, want dan ben je eerder klaar.
2. Vijl van buiten naar binnen. Dus van linksbuiten naar het midden en van rechtsbuiten naar het midden.
3. Laat de nagel eerst minimaal 2 mm naar voren groeien, voordat je de 'bocht' om vijlt. Ga je gelijk vanuit de nagelwal de bocht om, dan ontstaat daar het breekpunt van de nagel. De nagel zal daar dan sneller gaan inscheuren of splijten.
4. Maak geen zaagbewegingen met de vijl, dus niet op en neer zagen, maar steeds de vijl 1 kant op bewegen. Dus van linksbuiten naar het midden, vijl van de nagel afhalen, en dan weer van linksbuiten naar het midden. Idem voor rechts.
5. Vijl je nagels in de juiste vorm. De vorm moet iedereen natuurlijk voor zich weten, maar rechte nagels (square) zijn eigenlijk uit. Je kunt ze beter rond vijlen (oval) of tussen recht en rond in (squoval). Ik vijl mijn nagels altijd rond met de neiging naar squoval.

Na het vijlen met de glasvijl zul je merken dat er aan de uiteindes, net onder je nagel, vijlsel kan blijven zitten wat niet zo makkelijk te verwijderen is, hoewel het wel loszit. Bij klanten leg ik altijd uit dat dit de volgende dag weg is, als ze een paar keer hun handen hebben gewassen. Ik heb geen zin om dat er onder vandaan te pulken bij 10 nagels, want dat kost teveel tijd. Als ik mijn eigen nagels lak, vijl ik op de ene avond mijn nagels (daar doe ik meestal wel een uur over), en de volgende avond lak ik ze dan, zodat ik geen last meer heb van die vijlresten.

Een zacht manicure-borsteltje is handig om het vijlsel van je handen af te borstelen en onder je nagels het vijlsel voor het grootste gedeelte te verwijderen. Ik heb zelf in mijn salon een eenvoudige manicure-tafel staan met afzuiging. Al het vijlsel borstel ik in het afzuiggat van de tafel. Werk je op een gewone tafel, dan is het wel verstandig als je voor de volgende stappen al het vijlsel van je handen en tafel verwijderd hebt. Het zou jammer zijn als er nog stof/vijlsel in je natte lak dwarrelt...

Het terugduwen van de nagelriemen doe je nadat je je nagels gevijld hebt. Dit dient met beleid te gebeuren. Vergeet niet dat je nagelwortel (waar nieuwe nagel gemaakt wordt) onder/achter je nagelriemen ligt. Je wilt niet dat in dat gebied wondjes ontstaan die evt. gaan infecteren en je nagelwortel aantasten, met alle gevolgen van dien. Ik duw heel voorzichtig de nagelriemen terug met deze metalen bokkenpoot. Ik snijd geen huid/nagelriemen weg, zoals ze dat wel in de Chinese salons doen. Echt, dit is zooo slecht. Evt. velletjes op de nagel, in de buurt van de nagelriemen en nagelwallen krab ik weg met het andere uiteinde van deze bokkenpoot. Op de foto zie je een professionele bokkenpoot, ik weet niet meer waar ik hem gekocht heb, maar ik weet wel dat KOH ook dergelijke bokkenpoten verkoopt.
Het doel van het terugduwen van de nagelriemen is m.i. alleen maar om ervoor te zorgen dat je de lak wat meer naar achteren kunt opbrengen. Je zult zien dat de nagelriemen na verloop van tijd toch weer terugveren, dus eigenlijk duw ik ze alleen maar terug vlak voor het lakken en verder nooit.

Vervolgens maak ik mijn nagels stof- en vetvrij op de volgende manier. Ik leg een dubbelgevouwen tissue onder mijn nagels en spuit Magnetic Nail Antiseptic op de nagels. Ik neem de nagels vervolgens met die tissue af, en als daarbij de nagels gaan piepen, dan weet je dat ze helemaal schoon zijn. Hierna kan ik dus niet meer aan mijn hoofd jeuken of iets dergelijks, want daarmee maak je de nagels weer vies/vet. Voor de niet professionals onder ons: je zou ook de nagels stof- en vetvrij kunnen maken met een beetje nagellakremover op een tissue. Ik zou geen wattenschijfjes hiervoor gebruiken i.v.m. pluisjes.

Nu dan eindelijk het LAKKEN. Je zult merken dat je met het voorbereiden van de nagels meer tijd kwijt bent dan met het daadwerkelijke lakken.
Bij het lakken blijf ik altijd 0,5 - 1 mm weg bij de nagelriemen en zijwallen. Hierdoor lijken je nagels smaller/eleganter, en als er geen lak op de huid komt, hoef je het er later ook niet vanaf te halen.
Je haalt het kwastje uit het flesje en strijkt hem af aan 1 kant, zodat er aan de andere kant een druppel lak zit aan het kwastje. Ik doe altijd 5x afstrijken voor pink, 4x afstrijken voor ring- en wijsvinger, 3x afstrijken voor middelvinger, en 2x afstrijken voor duim. Dit kan voor jou heel anders zijn, hangt natuurlijk van de grootte van je nagels af en van het soort lak. Hier moet je een beetje gevoel ook voor krijgen. Lakken is een KUNST. Het heeft mij, denk ik, een jaar geduurd voordat ik PERFECT (al zeg ik het zelf ahum)kon lakken. Dus wanhoop niet als het niet gelijk goed gaat, gewoon volhouden.
Basislak breng je aan omdat het zorgt dat je nagels wat gladder worden. Een goede basislak vult een beetje de ribbels en groeven op. Heb je hier heel veel last van, dan zou je ook een speciale basislak kunnen aanschaffen, een zgn. ridgefiller. Verder zorgt een basislak ervoor dat je kleurlak beter blijft zitten, en de belangrijkste reden wat mij betreft: het voorkomt dat pigmenten van de kleurlak in je natuurlijke nagel doordringen. M.a.w. het voorkomt verkleuring van je nagels.

De kleurlak: Je plaastst het lakkwastje met de druppel op het midden van de nagel en beweegt het kwastje naar het nageluiteinde. Vervolgens doe je dat ook in een baan links en rechts ervan. Dan weer het kwastje in het midden van de nagel en naar boven bewegen richting nagelriem. Het kwastje waaiert uit, en je kunt zo stoppen 0,5 - 1,0 mm voor de nagelriem. Dit doe je ook links en rechts ervan, zodat de hele nagelplaat gelakt is. Als laatste pak je nog een beetje extra lak uit het flesje en pak je het nageluiteinde van de nagel ook in met lak. Dit is niet per sé nodig, maar ik vind het mooier staan. Als je dit doet, dan had je natuurlijk het nageluiteinde ook met baislak ingepakt moeten hebben.
Over het algemeen heb ik 2 laagjes nodig om een lak dekkend te krijgen. Echter, het is niet ongewoon om bij sommige kleuren 3 of zelfs 4 lagen te moeten aanbrengen. Tussen elke laag wel minimaal 2 minuten wachten voordat je een volgende laag aanbrengt.
Bij klanten lak ik eerst van pink naar wijsvinger van de ene hand, vervolgens van pink naar wijsvinger andere hand. De eerste hand moet de klant dan laten drogen door met elleboog op leuning en hand naar buiten gedraaid, nagels omhoog, zodat de kans dat nagels tegen kleding of iets dergelijks komen minimaal is. Dan duim van de eerste hand, die de klant dan met de duimnagel omhoog moet laten drogen, zodat de lak niet naar de zijkant van duimnagel uitzakt. Als laatste dan de duimnagel van de andere hand.

Als je nagels goed in de kleurlak zitten, volgt evt. de clean-up. Als je net met nagels lakken begint, zul je waarschijnlijk veel te clean-uppen hebben, maar je zult merken na verloop van tijd, als je het lakken gaat beheersen, zul je weinig tot niks te clean-uppen hebben.
Wat is clean-up? Het verwijderen van overtollig lak op de huid en het straktrekken van de lak bij de nagelriemen en evt. zijwallen, zodat je nagels met recht 'strak in de lak' zitten!
Wat heb je nodig? Allereerst 100% aceton, te koop bij de drogist in kleine flesjes. Kost ongeveer een euro of twee. Je kunt ook nagellakremover gebruiken, maar eerlijk gezegd, pure aceton werkt sneller en beter.

Verder heb je nodig een klein glaasje of bakje waar je de pure aceton in kunt schenken. Ik gebruik een dappendish. Professionals kunnen dit bij de nagelgroothandel kopen; het wordt normaal gebruikt voor acrylvloeistof t.b.v. het zetten van kunstnagels. Ben je geen professional, dan kun je vast wel aan een klein glaasje/bakje/schoteltje komen. Niet te veel erin doen. De aceton vervliegt waar je bijstaat, en dat is zonde!

Als laatste heb je natuurlijk nodig een clean-up brush. Ik heb een hele professionele, gekocht in de VS. Je kunt natuurlijk ook kijken naar een make-up kwastje of zo. Het kwastje moet niet te slap, en ook niet te stevig zijn. En het moet tegen 100% aceton kunnen. Dus kwestie van uitproberen!
Je dipt de clean-up brush in de aceton en daarna even een (niet-pluizige) nailwipe of tissue aanraken, zodat het teveel aceton weg is. Vervolgens kun je heel gemakkelijk de nagellak straktrekken bij de nagelriemen en zijwallen, en evt. gemorste lak op de huid verwijderen.

Als je klaar bent met clean-up, dan volgt als laatste de top-coat. Mijn favoriet is Seche Vite, maar deze supersneldrogende topcoat heeft naast een aantal voordelen ook een aantal nadelen. Ik wil hier een heel artikel over gaan wijden, een andere keer. Wacht met kopen van Seche Vite totdat je het artikel hebt gelezen, en je weet of het iets voor jou is of niet.
Het enige wat ik er nu over wil zeggen is dat ik eindelijk 's ochtends wakker word met hele gladde, glanzende nagels. Toen ik nog niet Seche Vite gebruikte, zaten er altijd wel rimpels en deuken in omdat ik toch op mijn nagels geslapen had terwijl de lak nog niet geheel uitgehard was.
Ook met de topcoat dien je het nageluiteinde in te pakken.

Zo, hèhè, het artikel is af. Een hele bevalling, maar ik hoop van harte dat jullie er wat aan hebben! Graag jullie reacties/vragen/complimenten (haha) hieronder!
Tot de volgende keer maar weer....

2 opmerkingen:

  1. Wat weer een geweldig goed en duidelijk verhaal. Prettig om te lezen en uiteraard steek je er zeker wat van op., wat natuurlijk de bedoeling is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heel fijn artikel. Het lakken zelf gaat mij altijd erg goed af vind ik zelf. Maar dat chippen na 1 à 2 dagen verschrikkelijk. Ik ga de voorbereidingsmethode van jou eens proberen en een glasvijl aanschaffen. Ik gebruikte ook altijd watjes om te ontvetten, dus voortaan zet ik een doos tissue's klaar :-) Als het is gelukt laat ik het je nog weten. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen